• Home
  • Известен анестезиолог почина и дъщеря му намери дневник-Остана потресена! – Ако адът и небето съществуват, тогава

Известен анестезиолог почина и дъщеря му намери дневник-Остана потресена! – Ако адът и небето съществуват, тогава

Известен анестезиолог почина и дъщеря му намери дневник-Остана потресена! - Ако адът и небето съществуват, тогава ще изгорим!

Известен анестезиолог почина и дъщеря му случайно намери дневник със записки-Остана потресена от прочетеното!

Всеки иска да избегне среща с лекарите. Страхуваме се да се разболеем, не искаме да се лекуваме и ние сме ужасно разтревожени, когато става въпрос за лекар.

В края на краищата никога не знаеш на какъв ще попаднеш. Надявате се, че ще бъде добър лекар, който ще ви помогне.

Но кой се интересува от чувствата на лекаря? Той е също така един човек, който изпитва обичайните чувства: Надежда, страх, отвращение … Днес ще ви запознаем с бележките на д-р Владимир Лашев – анестезиолог, който е напуснал този свят преди почти 10 години. Неговата дъщеря случайно се натъкнала на дневника му, докато се ровела из документите и решила да сподели с читателите.
Анестезиолог

Анестезиологията и реанимацията не са случайно се споменават заедно. Те се борят около едно – граничното състояние на човека между живота и смъртта. И ако работата на анестезиолога е да изключва съзнанието, както и всички видове човешка чувствителност, реанимацията ги връща на пациентите „към света.“

„Същността и на двата случая е проста – борбата срещу смъртта. Някой смята, че смъртта е стара жена с коса? Не е така. Тя може да е млада и красива, хитроумна и смислена. Тя може да успокои, да се отпусне и след това да измами. За тези 20 години работа в отдела за интензивно лечение, аз самият бях фатално уморен. „

„Уморен съм от стрес, стенещи болни и оплакващи се роднини. Уморен от собствената си съвест, какви отрови съществуват всеки път, когато се случи смъртоносно събитие.

С всяка нова смърт старият въпрос пулсира в главата ми: направих ли всичко правилно, той беше жив и умря близо до мен, защо не помогнах?
„Вътрешният глас е луд. Не е чудно, че всеки лекар има хоби: някой обича риболов, някой рисува, някой ски … Ако спасяваме хората, нашите хобита ни спасяват нас. „

– Можете да чуете, че анестезиологът не е лекар. Когато операцията приключи, те винаги питат кой е работил. Никой няма да попита кой направи анестезия. Малко хора знаят, че един анестезиолог дава анестезия на около 1500 пациенти годишно. И всеки път, когато изключите съзнанието на някого, изключвате способността да дишате, което означава, че сте отговорни, ако нещо се обърка.
Често можете да чуете как говорят за „малка анестезия“. Но тази фраза има за цел само да успокои пациента. В края на краищата, дори и след малко наркоза, са възможни големи усложнения. Пациентът може да получи алергичен шок или спиране на дишането. Трагична изненада може да се случи при всяка операция.

„Казват, че средната продължителност на живота на един реаниматор не надвишава 46 години. И не е чудно – твърде много стрес. В нашия отдел двама лекари наскоро починаха на 46 и 48 години. Здрави, силни мъже. Причината – просто не можа да им издържи сърцето.

„И как да издържи? Как да оцелееш, когато 20-годишен мъж, ранен в подклавианската артерия, кърви до смърт и иска да бъде спасен, а след това умира пред очите ти. Как да оцелееш, когато пациент с инфаркт е подложен на операция, се готви да се прехвърли в отделението, разговаря с теб и внезапно млъква, очите му са замаяни, няколко крампи и смърт … “
„В такива моменти вие чувствате гняв към себе си, защото не помогнахте. Чувствате обида към пациента, че той „не успя“, не се справи с надеждите на лекаря. Чувствате безсилие и разбирате колко безпомощни сте в лицето на смъртта. Можете да плачете, можете да пиете водка, можете да направите всичко. Но нищо няма да помогне.

Ти си прост лекар, не Бог.

Лекарите нямат вяра в нищо. Когато видите живота от най-неблагоприятната страна, е трудно да повярвате в паралелни светове, в небето или в ада. Но лекарите вярват в съдбата. Как иначе да обяснявате случаите, когато човек трябва да умре според всички закони на медицината, и той оцелява и обратно.
„Спомням си следният случай: конят удря детето с копита и пронизва черепа. Изглеждаше, че няма шансове, но то оцеля. Един младеж бе донесен за трети път с рана в сърцето и всеки път оцелява. А някой ще му излезе пъпка, ще хване сепсис и ще умре.
„Колко пъти трябва да извадим от тялото чужди обекти! Една жена поглъща празнична торта с остър пластмасов свещник. В стомаха се образува дупка, усложнения възникнали едно по едно, но те я спасиха. Друг беше донесен директно от стола – парче лошо сдъвкано месо, залепено за гърлото му. Клиничната смърт, спирането на дишането, предприетите мерки не помогнаха. Не можеше да се спаси.

– И такива пациенти един по един. Можете да почивате само след смяна. Отпуснете се с тялото, но главата ще продължи да смила миналото. Вие просто седите в любимото си столче, гледате телевизия, но не чувате нищо – има виене на роднини в главата, плач на деца, шума на апаратите. Без бутилка човек не може да заспи … „

„Ако адът и небето съществуват, тогава ще изгорим. За всички грешки и човешки смъртни случаи. Има такава мътна лекарска шега: колкото по-опитен е лекарят, толкова по-голямо е гробището зад него. Въпреки че за един смъртоносен изход се опитваме да бъдем рехабилитирани от десетки спасени животи. „

„Смъртта не е толкова ужасна, колкото продължително заболяване, когато няма шанс за възстановяване. Виждал съм стотици такива пациенти. Често срещана ситуация е, когато човек разбие гръбначния си стълб и само мозъкът работи. Обикновено тези хора живеят не повече от месец или два. Някой безуспешно се хвърлил в басейна, някой скочил в реката и някой паднал от дървото. Такива пациенти през лятото и есента един ден дузина – сезонен феномен, може да се каже. „


„На Запад, един анестезиолог получава 45 хиляди долара за година. И колко получават у нас? Доволни са само, че сте спасили друг живот, което означава, че имат нужда от някого. “
Не е лесно да си истински доктор , нали? Споделете тази статия в социалните мрежи – нека всички знаят за лекарите, които спасяват живота ни. Не заслужават ли представителите на тази професия малко повече уважение?

Leave A Comment