Ето я! Невролози откриха мелодията, която намалява с 65% тревожността (чуйте)

done

Ето я! Невролози откриха мелодията, която намалява с 65% тревожността (чуйте)

Безпокойството е чувство, предизвикано от внезапен ужас, страх, тревога и паника. Хипократ пише за него още през IV в. пр.н.е., сериозно внимание му отделя Сьорен Киркегор през 1860 г., както и Зигмунд Фройд – в средата на 20-те години на миналия век.

С днешна дата този проблем бележи ръст, особено при младите хора.

Безпокойство и поколението Y

Проучване установи, че 57 процента от студентките в американските университети имат чести случаи на силно безпокойство. Във Великобритания благотворителната организация YouthNet съобщава, че

всяка трета млада жена и всеки десети млад мъж страдат от безпокойство и паник атаки.

Марджъри Уолъс, главен изпълнителен директор на благотворителната организация Sane твърди, че „поколението Y“ (родените през 1980-те и 1990-те години) са във възрастта на отчаянието.

 

„Израстването на тези хора винаги е било трудно, но това чувство на отчаяние вече е нещо ново“ –

споделя Уолъс.

Журналистът Рейчъл Дав пише в статията си „Емпидемията „Тревожност“ помита Поколението Y„:

„Е, какво се случва? Възходът на технологиите, свръх загрижеността на родителите и образованието „под калъп“ са сред основните причини психолозите да сигнализират с КОД: ТРЕВОГА за нашето поколение. Друга причина за проблема, споделен от мои връстници и от психолози, с които говорих, е луксът от твърде големия избор.“

паник атаки, безпокойство

Психологът от Лондон Питър Крюгер твърди, че според изследванията хората, които смятат, че нямат избор, всъщност са доста по-гъвкави от останалите. Причината: те могат да обвиняват живота или околните, ако вземат погрешно решение. Все пак, ако имате голям избор, то тогава би трябвало да обвинявате единствено себе си за решенията си.

„Ние станахме доста по-обсебващи, тъй като искаме да вземем винаги правилното решение“ –

казва още Крюгер.

26-годишната писателка Клер Истъм се съгласява в блога си „Тук всички сме луди„:

„Прекарвам много време да се притеснявам за това, което възнамерявам да правя с живота си. На предишните поколения им е бил отнет изборът. Ако някой ти каже какво да правиш, това ще свали моментално напрежението ти.“

паник атаки, безпокойство

Днес, вземането и на най-елементарното решение, може да ни докара парализа, буквално. Доста често ще направим щателни проучвания с десетки различни опции що се отнася до… избора на чифт обувки, например. В крайна сметка, претоварването с информация и големият избор, който ни се предлага може да ни остави изтощени. Можем дори да се почувстваме виновни за това, че не сме успели да се справим с на пръв поглед проста задача като изборът на чифт обувки.

Мълниеносното развитие на технологиите също допринася за повишаването на тревожността ни. Един солиден брой представители на поколението Y се чувстват изложени на паник атака, ако дори за миг останат без своите смартфони. Умните телефони и всички технологични преносими джаджи със сигурност улесняват комуникацията ни.

 

Но със сигурност днешните технологии имат и тъмна страна, която се основава на това да знаем във всеки един миг какво се случва в социалните мрежи – състояние, известно като Fomo, или фобия от пропускане на нещо.

Медикаментозното лечение е класическо в случаи на безпокойство и пристъп на паника. Когнитивна терапия е общ подход към тези състояния. Доста често вече хората с подобен проблем се обръщат към изпитани методи като медитация, йога, лечебен масаж и други техники за релаксация. Музикалната терапия също се използва и то с все по-голям успех. Учените във Великобритания насочват пациентите си да слушат при състояние на настъпваща паник атака

мелодия, която води до драстично намаляване с до 65 на сто общата тревожност и безпокойство…

ето я и нея:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *