Синоптиците обявиха: Обилен сняг другата седмица (карти)

done

Времето от средата на декември досега изобщо не напомня, че сме посред зима. Високите температури, често достигащи до 15-16 градуса, създадоха проблеми на редица зимни курорти в България, Балканите и Европа, но изглежда, че времето тепърва ще се промени, съобщава Meteo Balkans.

Последните анализи на глобалните модели прогнозират, че очакваме по-трайна смяна на циркулацията в Европа и по-силни нахлувания на арктична маса. Италиански метеоролози на уебсайта ilmeteo.to също са на това мнение.

През изминалите няколко седмици наблюдаваме, че сибирският антициклон вече се е развил и обхваща голяма площ от Русия, Монголия и Китай, като атмосферното налягане в центъра му надминава 1040-1050hPa, а температурите в сърцевината на полярната въздушна маса се е понижила и на места е до -40 градуса по Целзий.

Според анализите на синоптиците, до края на тази седмица и началото на следващата се очаква отслабването на полярния вихър. Той играе ключова роля през зимния сезон в Северното полукълбо, тъй като това е факторът, който рязко променя циркулацията в Европа. Очакваме по-чести нахлувания на въздушни маси от полярните ширини към стария континент. Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа създават условия за възникване на силни циклони и обилни снеговалежи на Балканите. Така че до няколко дни очакванията са за сняг и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *