Тайната падна: Лъснаха заплатите на служебните министри

Заплатите на министрите от служебния кабинет стават по 6688 лв. Причината за това е, че те взимат по три средни заплати за обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие.

Министерските заплати ще бъдат с 577 лв. по-високи спрямо миналата година по това време, пише БЛИЦ.

Възнаграждението на премиера става 7974 лв., а на президента – 10 290 лв. Допълнително към тези суми те получават и възнаграждение за трудов стаж.

Ако в момента имаше парламент, депутатите щяха да получават по 5145 лв. основна заплата на месец.

Всъщност това ще бъде основната заплата на депутатите в следващия парламент, тъй като до излизане на резултатите от изборите на 2 октомври и формирането на Народно събрание едва ли ще излязат данните на НСИ за заплатите през третото тримесечие на годината.

Председателите на парламентарни комисии в следващия парламент ще взимат по 6945 лв., а председателят на парламента ще получава 7975 лв.

Още политика:

Деветима членове на БСП обявиха напускането на редовете на партията и видинската Общинска организация остана без ръководство, съобщава БТА. Те са обявили решението и мотивите си на пресконференция в областния град, в която са участвали Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП и на видинската организация на социалистите, и Борислав Василев, зам. председател на Общинската организация на БСП.

Димитър Велков прочете пред журналисти позицията на напусналите партията членове, под която те са положили своите подписи и са декларирали, че прекратяват членството си в БСП по собствено желание. Като основен мотив те са посочили „ дълбокото разминаване между програмата и целите на БСП и провежданата от националното ръководство политика“.

Според напусналите, в резултат на водената от централното ръководство на партията политика, се е „обезличила идейната идентичност на БСП“ и тя се е превърнала „от масова партия, която обединява съмишленици, в лидерска партия, подчинена на удовлетворяване на личните цели и амбиции на тесен кръг хора“, „от голяма лява партия на България БСП се е превърнала в малка четвърторазрядна“.

Те декларират, че са несъгласни с острата конфронтация на ръководството на БСП с президента, „която е лишена от всякаква политическа логика и която очевидно обслужва интереси по дестабилизация на държавата“.

Номинираният за водач на листата на БСП в Перник се оттегли от надпреварата

Димитър Велков, обяви, че в последните години е факт организационният разпад на партията и разбиване на Общинската партийна организация във Видин, създаване на паралелен център, извън легитимно избраните органи и лишаване на Видинската партийна организация от уставно финансиране.

Декларацията завършва, че напусналите членове „не виждат в лицето на Нинова и групата ѝ политически морал и идейна посока за осъществяване на левите идеи. БСП загуби облика и демократичността си, превърна се в лидерска партия и скоро хората ще дадат отново тежката си оценка“, смятат напусналите.

Борислав Василев, каза пред журналисти, че вземането на решението за напускане на БСП е било особено тежко за всичките деветима членове. Защото те са трето поколение социалисти, закърмени с идеите на партията, които са отстоявали и отстояват в своя съзнателен живот.