Професор Георги Рачев направи страховита прогноза за времето за идната седмица

Доста по-динамично време ни очаква втората седмица на август. На доста места ще има валежи, каза пред Би Ти Ви  климатологът проф. Георги Рачев.

Виновникът за това е един огромен антициклон “Оскар”. В него въздухът се върти по часовниковата стрелка, което означава, че над България ще има малко по-хладен въздух, добави той.

Проф. Рачев бе категоричен, че ще вали у нас от утре до понеделник в Западна и Централна България. Температурите ще се понижат с 2-3 градуса, допълни той.

“Има ядра, както в Ахтопол се случи, за 15-20 минути се изсипаха 25 литра на кв. м. Типично за август – сухо, сухо и изведнъж, като се продъни небето, за 5 минути пада обикновено месечната норма”, каза климатологът.

90% от всички пожари в света са заради човешка небрежност, заяви климатологът.

Пожарите, които обхващат особено Източната част на България, са изключително опасни. Особена глупост е да се палят стърнища, обясни той.

Според него градушките са рядко явление в това време на годината, но ако има, ще са символични.

“На морето очакваме малко повече вятър тази седмица. След това сме “закачили слънцата”. Напълно възможно е събота и неделя да превали, но ще е символично, просто да ни стане по-интересно”, каза проф. Рачев.